Domowa Pizza ze szparagami

Gotowanie może być smaczną zabawą! Domowa pizza z sezonowymi warzywami smakuje świetnie kiedy zrobią ją wspólnie wszyscy domownicy. Niepotrzebny jest ani piec drzewny, ani kamień. Tajemnicą chrupiącej lecz miękkiej domowej pizzy, jest podpieczenie jej przed ułożeniem sosu i składników i odwrócenie jej na drugą stronę, tak aby spód był chrupiący a góra miękka.

Składniki na 4 pizze

Ciasto:
250 g (szklanka) mąki pszennej
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
1 pomidory w puszce
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz
Drożdże zalewamy ciepłą (nie wrzącą) wodą. Dodajemy cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże się spienią.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, oliwę oraz spienione drożdże. Wyrabiamy ciasto koło 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków cienko wałkujemy, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy pół godziny, aż jeszcze trochę wyrośnie.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Wyrośnięte pizze wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż się zarumienią z góry. Pizze wyjmujemy, odwracamy na drugą stronę i smarujemy sosem pomidorowym. Układamy ulubione składniki. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi.
Trwa ładowanie komentarzy...