Chłodnik z cieciorką

Podczas upałów najlepiej orzeźwić się chłodnikiem. Jeśli mamy już dość tych botwinkowych, polecam spróbować chłodnik z cieciorką. Możemy wrzucać do niego właściwie wszystkie sezonowe warzywa: szparagi, rzodkiewkę, seler naciowy etc.

Składniki na 4 porcje:

6 ogórków gruntowych
2 pomidory
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
5 listków mięty
5 listków kolendry
szklanka cieciorki z puszki lub namoczonej przez noc
szczypior
2 duże jogurty greckie
sól
pieprz
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, ogórki obieramy. Pomidory, 3 ogórki, cebulę, czosnek i mięte i kolendrę blendujemy na gładką masę. Zalewamy jogurtem i dalej blendujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe ogórki kroimy w kostkę, szczypior siekamy, cieciorkę odsączamy. Dodajemy wszystko do jogurtu. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Więcej na Dookoła Smaku i na FB Dookoła Smaku
Trwa ładowanie komentarzy...