Lemoniada ogórkowo-miętowa

Lato coraz bardziej upalne. Gazowane napoje, czy słodkie soki, świetnie można zastąpić domową lemoniadą. Świetnie smakuje kwaskowa lemoniada z ogórka. Orzeźwiająca i zdrowa, warto zrobić ją w dużym naczyniu i trzymać w lodówce, starczy na kilka dni.

Składniki:
1 i 1/2 ogórka zielonego
2 limonki
20 listków mięty
2 czubate łyżki cukru brązowego lub 3 łyżki miodu
półtora litra wody
Ogórka obieramy ze skórki, połówkę drugiego zostawiamy nieobraną. Do garnka wkładamy obranego ogórka w kawałkach, 10 listków mięty, wyciśnięty sok z półtorej limonki, cukier/miód. Całość blendujemy na jednokolorową masę. Dodajemy szklankę wody i jeszcze raz blendujemy. Dolewamy resztę wody. Połówkę limonki i pół ogórka kroimy na plasterki i dodajemy do lemoniady, dodajemy listki mięty. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z lodem.

Więcej na Dookoła Smaku
Trwa ładowanie komentarzy...